יום רביעי, 31 באוגוסט 2011

אקורד צורם

כבר כמה ימים שהשיר הזה לא יוצא לי מהראש. נדמה כי כולם מכירים אותו, אחד הנדושים והשחוקים שיש לנו במאגר הלאומי. כשכתב חנוך לווין את "חיה לי מיום ליום", וודאי לא תיאר כי יהפוך תוך זמן קצר לאחד השירים המושמעים. אלא שמרחק רב מפריד בין הציניות המהדהדת במילות השיר לבין הלחן הקליט והנדוש המלטף את סרפדי הבתים בביצוע הנפוץ. אני מכוון לביצוע אחר, נשכח, שביצעה במקור תיקי דיין. כמה עצב ובדידות טמונים בביצוע ההוא, שיש בו כדי לחבר אותי באמת אל כל סימן פיסוק בטקסט המקורי.


אני מבקש לנסות ולמצוא את הביצוע המקורי הזה באינטרנט, בעיקר כדי לשמוע פעם נוספת ואולי גם לצרף קישור זריז לכאן, ולא מצליח. הרבה מאוד גרסאות של הלחן המוכר, ואף לא אחת של הביצוע הקסום הזה של תיקי דיין. ואולי דווקא בגלל זה אני כל כך מחבב אותו, דווקא משום שהוא נדיר וקשה להשגה.


ואולי זה בכלל בגלל היעדר ההרמוניה שבביצוע הזה. התווים מסרבים להסתדר בשורה כבמסדר. הם אינם מצייתים לחוקי הפופולארי ומייצרים גוון אחר, שונה. הכאב וחוסר הסימטריות של הדוברת ניכרים גם במוזיקה. העובדה כי תיקי דיין מעולם לא הייתה זמרת, מתיישבת היטב בצרימות הטונים. השיר הזה בא לחשוף באזנינו כאב, מפלח וחד. הוא אינו זקוק לרבגוניות הקשת כדי להחליק במורד הגרון. הוא נועד לשרוט ולפצוע.


הסימטריות מרגיעה את הנפש, אך שבירתה מחייה אותה. היא יוצרת תזזית נחוצה בים שקט מדי, מערערת מוסכמות שיש לנפץ, אמיתות שצריך לשקר, שקרנים שצריך לשכר. כמה מרגיעה הבהייה הבלתי מוסברת בבלתי-מושלם, בחריג המתלקח למול נוף בהיר ומאורגן. כה מעוררת ומחייה המחווה הזו, עד כי כלל לא גיבשתי מבנה סדור לטקסט הנכתב כאן עכשיו. החרגתי אותו מהשגרה, ניפצתי אותו כאן למול המסך. בשבילכם להתבונן. בשבילי להירפא. זוהי צרימת-סיום של חסד, שונות שיש בה יופי, חריגה שמהללת את הקיום.


אומרים שהשמש שלנו, בוערת כבר מיליון שנה. 

כמה יכול לבעור אדם. 
ובסך הכל בשביל מה? 

יום שלישי, 30 באוגוסט 2011

חלון בהקיץ

מחוץ לכניסה לבית שלי, מהצד השני של דוכן המיצים הטבעיים, ישנו משרד קטן של מתווכים. בניגוד לציפיות, המתווכים עדיין מסתובבים חופשי בטבע ואינם נמנים על זן נכחד גם בעידן האינטרנט. הם מוסיפים להסתובב בקרבנו, משחרים לטרף. כדי לפתות את העוברים ושבים, הם נוטים לפרסם מציאות חדשות בחלון הראווה של המשרד שלהם. זו הייתה גם החלטתו של המשרד הקטן הצמוד לביתי, ונדמה לי שהפתיון תפס. כמעט בכל פעם שאני יוצא מהבית, וזה לא משנה אם זה בשבע בבוקר או בעשר בלילה, אני מזהה אנשים בוהים בחלון. לפעמים הם מציצים מרחוק, מקווים שיחשבו שהם רק בוהים בהשתקפותם, נעולים על נקודה סתמית ביקום. אחרים, ואולי אפילו הרוב, נצמדים קרוב-קרוב לזכוכית העבה, בוחנים בעיניהם את כל האפשרויות הוותיקות והחדשות, מתעדכנים בשינויים ומתחילים בניתוח. איזה רחוב כדאי יותר, ואיזה פחות. איזה מחיר הוא סביר בהחלט ואילו הצעות הם שוד לאור היום והלילה. לרוב הם אינם עומדים שם לבד, ואז מנצלים את השהות הממושכת כדי לתאר בפירוט איך כמעט-כמעט השיגו דיל לפני כמה שנים שהתגלה כתרמית, באיזה אופן הם מתכוונים לחסוך די כסף כדי להקים את ארמון תשוקתם, וכיצד המתווך שמעבר לכביש מפרסם בבלעדיות את אותה המודעה מבלי להבחין באבסורד. ההצהרות, כמו גם חשבונות הבנקים של המפנטזים, מסתיימות לרוב ללא כיסוי. אבל החלומות זורמים מחוץ לבית שלי כמו מים, השוטפים את הזכוכית, שניצבת דוממה, וחוצצת באכזריות נחושה בין דמיון למציאות.


אסופת השלטים המודפסים המעטרים את החלון מכסים לחלוטין את המתרחש בתוך החדר. הם משמשים ככיסוי הולם שיכול להסוות את אלה האמיצים שלא יסתפקו בחלומות ויעזו גם להיכנס לתוך היכל האשליות. אבל יותר משמכסים את הפנים, הם מטשטשים את החוץ. אלו הבוהים בשלטים יתקשו להבחין בהשתקפותם הניבטת אליהם מבעד לזגוגית הנוצצת. הם מסתכלים על החלומות התלויים והמודבקים, את הפנטזיות המשודכות שורות-שורות, ורק את עצמם לא יצליחו לזהות. איפה הם מתחבאים בין שלל החלומות האלה? האם החלומות האלה בהכרח שלהם? אולי מוטב שהשלטים מסתירים את ההשתקפות. אחרת, עוד היו מגלים לתדהמתם שהם נטולי השתקפות. לא נותר מהם אלא אוויר חם, נוטף זיעה וסיפורים, ונטול כיוון ודרך.


ומבלי שאצמד לחלון, גם אני ביניהם, מסתובב בין החולמים. אני מוצא עצמי מפנטז ומתהלך בין מרפסות וגינות, ומתגעגע למה שלא היה לי ואולי לעולם לא יהיה. אני חושק בנחלה מרווחת, ומתוסכל עוד קודם שהתחלתי בחיפוש. אני עובד קשה, שעות מרובות - ואני מרוויח מעט מאוד כסף. שקיי החוויות שלי כבדים, אך ארנקי קל. אולי טוב שכך. עם ארנקים כבדים קשה לרחף באוויר, ומהקרקע המרפסות נחזות רק בקושי.


עד מתי יוסיפו להמתין מחוץ לביתי, אני שואל את עצמי. ניצבים כתזכורת בוהה, מזכירים שבכל מקום בו דלת נסגרת מופיע לו חלון. עד מתי נרדוף אחרי חלומות של אחרים, תקוות שקריות המייצרות אכזבות של אמת. בסופו של דבר הרי נבין. נלמד בדרך הקשה שמרדף הבטון הזה אווילי. הרי אנחנו לא באמת זקוקים לקירות וחדרים, אלא דווקא לכיווני האוויר - מקורות חמצן שימלאו את הריאות שלנו בחופש יצירה. הבית המפואר ביותר הוא זה שהיצירה זורחת בו, החימום ההולם לחורף הוא להט העשייה, והמיזוג האידיאלי לקיץ נסוב מרוח הנפש. והמילים המרגשות האלה, עודן נמרחות על הדף, וממתינות בתורן להיכנס אל הראש. אולי זה יקרה ביום מן הימים. שנפסיק להיצמד לחלונות ראווה, חלונות עוועים. כשנתחיל ממה שאפשר, נתקדם למה שרצוי, נוביל למה שנכון. 

יום ראשון, 28 באוגוסט 2011

רוח תל אביב

אני בכלל קצין בצבא, אז להפגין בכיכר אסור לי. ההנחיות אומרות שאני מנוע מלהביע תמיכה בכל מחאה חברתית, וההבהרות האחרונות מוציאות מכלל אפשרות גם את המאבק העכשווי. ניכר שהאיסור גורף ומוחלט. אבל חברים אחרים, מכרים, שהסתובבו בין שורות ההפגנה הערב בתל אביב נהנו מאוד. האחרים, שמעולם לא פגשתי ורק במקרה הגיעו רשמיהם לאזניי כשמועה בלתי מאומתת, אמרו שהאווירה הייתה מיוחדת, מבחן של נחישות וכוח עמידה. לא פשוט היה לשמוע על קשיי המחייה הבלתי אפשריים ובלתי הוגנים של המורה מהדרום או העולה מאתיופיה, אב לשני ילדים. במיוחד קשה היה לשמוע את עדותה של ניצולת השואה בת ה-83, שבמקום לדבר על הגירוש לקפריסין ואובדן משפחתה, סיפרה על הטיפול בבעלה החולה. היא אמנם מקבלת מלגת קיום מממשלת גרמניה, והוא זכאי לפנסיה מעיריית פתח תקווה. אלא שהסכום של שניהם מגיע לכדי 4000 שח בלבד, ועם זה באמת שאי אפשר לעשות שום דבר. בטח לא אם יש לך 12 נכדים, ואין לך את האפשרות לקנות להם כמעט שום דבר.


אני קצין בצבא, ולהזדהות אסור לי. בטח לא עם נועם שליט שהגיע גם הוא לשאת דברי כאב בעצרת (כך מספרים החברים). שליט הוא כנראה הנואם ששמעתי הכי הרבה בשנים האחרונות בעצרות שהתקיימו בארץ, והפעם הוא בא לציין יום הולדת נוסף של גלעד בשבי, 6 במספר. כשמדברים על הצורך בצדק חברתי, קשה לפסוח על משפחת שליט, שאומללותה האצילית פוצעת את הנפש של כולנו. הם דורשים מהמנהיגים לבצע צעד שגם גדול תומכיהם אינו שלם איתו, אך מבין שורות בעיקר מבקשים אחריות. הם טוענים שמי ששלח צריך לדעת להחזיר, ושהנזק שכבר נגרם גבוה יותר מכל תועלת בהקפאת העסקה. אולי הם צודקים, לי בטח אסור להגיד. אבל הקהל היום תמך ועודד, ובעיקר זעק שוב ושוב: "ביזיון". לא בנימה של התרסה או השמצה, אלא בגוון של בושה. אנחנו לא זועמים נגד הביזיון, אנחנו חלק ממנו. ועד עכשיו שתקנו, והגיע הזמן לכפר ולתקן.


אבל אני כאמור בכלל לא מביע עמדה בסוגיות האלה, כי אני קצין בצה"ל. חובתי המרכזית היא למען הגנת המדינה ושמירה על בטחון ישראל. ההפרה היחידה של החובה הזו מבחינתי תתבצע ברגע זה, כאן ועכשיו. אני מוותר לרגע אחד על מחוייבותו לבטחון המידע ואשתף באחד הסודות השמורים, והמוכרים ביותר במדינה. הנשק החזק והאפקטיבי ביותר של מדינת ישראל לא שמור בשום בונקר או מנהרה סודית, והוא לא הונדס בידי מומחים בעלי שמות עלומים. הוא מצוי בדיוק שם, מתחת לאף שלנו, ברחוב שליד הבית. עוצמת הסולידריות המושרשת שהתגלתה הערב ברחובות תל אביב יכולה להכות גל בעולם כולו. זה בכלל לא משנה כמה אנשים נכחו הערב באמצע הכביש מול הבמה. מה שמשנה שאותם עשרות אלפים עזבו את הכל והקפיאו לשעה קלה את שגרת החיים כדי להשתתף במאבק שכבר גדול מסך חלקיו. 


והדבר הזה לא יכול היה לקרות במקום אחר חוץ מתל אביב, שכבר מזמן הפכה ליותר מעוד עיר בישראל. היא מעוז של שפיות, ומבצר של מוסר וחמלה. על כל חולאיה, התושבים בתל אביב מחזיקים בנפש הפועמת והכנה של המדינה הזו, ומחיים בכל פעם מחדש את הגאווה הקולקטיבית שלנו במי שאנחנו ומה שאנחנו.


דקות לפני שהתחילה העצרת יצאה משלחת ממאהל המחאה ברחוב נורדאו לכיוון שדרות שאול המלך. בדרך, כך מספרים האחרים שאיני מכיר, עברה התהלוכה הזו גם ליד הבית שבו אני גר. ליד המגפונים והססמאות, הונף שלט גדול: "מאהל נורדאו". אמא שלי התגוררה ברחוב הזה בילדותה, כשעוד הכל היה כאן תמים והשכנים התגוררו בדמי מפתח. התקווה הייתה להקים כאן עיר שוויונית, שתייצר שוויון הזדמנויות אמיתי בצניעות ובתמיכה הדדית. משהו השתבש במהלך הדרך. לא פלא שכל אוהל נוסף שמוקם בעיר הזו, הופך אותה עבורי יותר ויותר לבית.


אבל מה אני מבין ויודע. אני קצין בצה"ל, ותפקידי להגן על המדינה. ובתל אביב הרי קורים דברים אחרים, זו הרי מדינה אחרת שם. ככה הם מספרים, האחרים. שיום יגיע ואהיה אחד מהם. 

יום שבת, 27 באוגוסט 2011

שניים

שני ילדים עומדים מתחת לחופה לבנה. מתרגשים, מחייכים. בעיני כולם הם עדיין צעירים, רגע לפי שלב ההתבגרות המכריע, המחייב. אין חרטות או הרהורים בשלב זה, רק התרגשות קלה ושמחה שהיום הזה כבר הגיע. הם סוקרים את הקהל ומחייכים לחברים. רשמית וסופית, הם כבר לא לבד. מעכשיו יעברו את זה יחד.


שני סיפורים נפרדים מתערבבים ומתאחדים להם בטקס אחד. הסיפור הראשון שייך לכולנו, והוא נמשך אלפי בשנים. הוא שעיצב את מרבית סממני הטקס, את האירוע כולו, את המנהגים והברכות, את השמלה הלבנה והכוס. הוא שמזכיר לנו את נצח ישראל, ומאיים פן נשכח את ירושלים. זהו הסיפור שאינו נגמר. הסיפור השני הוא הסיפור האישי, המבקש לחלוק איתו את אותה המשבצת. הוא מתכתב איתו, לפעמים מתווכח ודורך על האצבעות. הוא שליהק את הרב המסויים הזה לתפקיד, למרות שאינו מוכר על פי חוק. הוא שתלה את צעיפי "הפועל" על יתדות החופה. הוא שישלח אותם אחר כך לחוצלארץ כדי שיקודשו בפראג כדת משה וישראל. 


שתי עיניים רטובות, לחות, מגיחות בפרצופים מגוונים בקהל. אף אחד הרי לא בוכה, בטח שלא גברים ישראלים. אבל קשה להתעלם מהניצוצות הבוהקים המתנפצים לעבר הבמה המוגבהת עם כל צילום שנלקח. אני נשאב בעל כורחי לזכרונות מעשרים השנים האחרונות, לתיעוד מסלול החיים שהוביל את הילד הזה בסופו של דבר לשים על עצמו עניבה ולהתאחד עם בחירת ליבו. אני מתקשה להאמין כמה זמן עבר, כמה חוויות נשזרו כדי לאפשר את הרגע הזה. בשבילם, בשבילנו.


שתי סיבות טובות, שני טעמים משכנעים, הופכים את האירוע הזה למלא אושר ותקווה. האחד הוא המקרה הפרטי של הזוג הצעיר והמוצלח הזה. הם מצאו זה את זו, והיטיבו לבשר את זה לעולם כולו. נגד כל חוקי ההסתברות והסיכויים, הם ניצחו את הסטטיסטיקה ואוחדו בטבעות משותפות. והסיבה השנייה? היא שוב, שלנו. כי אם החברים האלה שלי מצאו את האושר שלהם, סימן שהוא קיים, ואולי הוא גם בהישג יד. האירוע המיוחד הזה, שכולו-טוב, שלמשך כמה שעות מציב אותנו ברגעי שמחה וקרבה ותמיכת אין קץ מצד היקרים לנו, יכול להתקיים גם בנחלתנו ביום מן הימים. גם אם יראה כך או אחרת, גם אנחנו עוד עשויים בטעות לזכות באושר שכל כך מגיע לנו. בשביל זוגיות האמת הזו, "השניים" היפה והשלם הזה מכל הבחינות, שווה בהחלט להמתין בסבלנות. אחרי הכל, אנחנו כבר בחצי.   

יום חמישי, 18 באוגוסט 2011

חפירות

הוא שלף תמונה צבעונית מנויילנת מתוך החוברת שלו, והציג אותה בפני הקהל שהתאסף סביבו. "כאן", הסביר, "אפשר לראות איך המתחם שלפניכם עשוי להיראות בעוד עשר שנים", הכריז בגאווה. בתמונה נראתה רחבת הכותל כפי שמעולם לא נראתה. במקום מתחם האבן המוכר, הופיעו בתמונה שני מפלסים נפרדים, מופרדים בשכבת שיש לבנה, שיאפשרו את המשך התפילה לאורכה של החומה הקדושה במקביל לחשיפת הדרך הרומית הראשית שעברה מתחתיה. מעל שער הכניסה למתחם כולו יוקם מתחם מפואר שיכיל גם חדרי לימוד, דיון והרצאות במפלסים בהירים גבוהים. המדריך, נציג העמותה לשימור מורשת הכותל במשרד ראש הממשלה, חש כנראה שאנו נלהבים מהשרטוט השאפתני ולכן מיהר לסייג. "אבל דבר אחד תזכרו", הדגיש, "כל מה שאני אומר לכם לגבי העתיד - עליכם לקחת בערבון מוגבל". באמת שלא הצלחתי להתאפק ומיהרתי לתהות: "ומה לגבי מה שאתה אומר ביחס לעבר?". מבלי להתבלבל הוא השיב בנחישות: "על זה תסמכו בעיניים עצומות", קבע. "זה מבוסס על מחקרים". 


הגילויים החדשים שנחשפו מתחת לרחבת הכותל הם מסעירים במיוחד, מרהיבים בחשיבותם ההיסטורית. בניגוד למה ששוער בעבר, מתבהר עתה כי במרחב העיר העתיקה נסללו למעשה שני רחובות ראשיים ארוכים שזכו לכינוי "קרדו". אחד, עבר באזור הרובע היהודי ומוכר כיום כמתחם משוחזר של חנויות תיירים, ואילו עתה החל תהליך חשיפת הדרך השנייה, וכבר עתה ניתן לזהות בה שרידי קשתות וחנויות ואבנים חלקות ומסותתות ששימשו בסיס לגלגלי מרכבות הרומאים. לא בכדי התלהב המדריך המזוקן מהגילוי, שהוביל לתיחום וגידור נדבכים רחבים מרחבת הכותל. מדובר, כך נראה, בגילוי שאכן מתעתד לשנות את פני הרחבה ואולי הנחות יסוד נוספות שגיבשו היסטוריונים לאורך השנים. בינתיים, מדובר בחצר חפירות נוספת בעיר העתיקה, אחת מני רבות.


כמו בעיר דוד, גם באתר החדש אותרו ממצאים רבים שניתן לסווג כ"חותמות" אישיות של בעלי מעמד ועשירים. מעניין לגלות כי גורמים אלה, האליטה של אז, "הותירו חותמם" על דפי ההיסטוריה באמצעות טבעת חימר קטנה, שחשיבותה הסמלית הצליחה לעקוף את פערי הזמן והתקופות. קשה שלא להרהר בהקבלות לימינו - באמצעות אילו חפצים מודרנים מותירים אנחנו את חותמנו? מה עשוי להיוותר אחרינו ביום מן הימים שיעיד על חיינו הקצרים על גבי כוכב לכת זה? כרטיס האשראי שלנו? שלט על דלת? ואולי הבלוג הזה? מה יהיו הנרות שלרגלם ילכו כורי המידע של העתיד שיבקשו להסיר אבק מעל תקופת חיינו? מרתק אך גם עצוב לחשוב כי עיקר חותמם של משפיעי העבר מסתכם היום בעצם חותמם האישי. אלו מהם שלא הופיעו בתנ"ך, יאלצו להסתפק בסמל זה שינציח את זכר פועלם. ולאלה מהם שלא היה חותם, הרי שישלימו עם הימחותם מעל דפי ההיסטוריה כליל.


מחשבה נוספת שעוברת בי במהלך הסיור באתר החפירות הזה נוגעת לעצם היעילות, הכדאיות או הרלוונטיות של החפירה הזו. האם אנחנו לא חופרים את עצמינו לדעת? עד מתי נוסיף לחפור? ומה נגלה עוד אם נמשיך למעמקי בטן האדמה? מעל הכל - לשם מה אנחנו חופרים בכלל? אם זה בשביל לגלות שהיו כאן אנשים לפנינו שחיו באותה חלקת האדמה, אולי זה מיותר. אנחנו יכולים להעריך זאת בסבירות גבוהה, וספרי המקורות שלנו מאשרים את זה באופן משכנע. ואם זה בשביל לחשוף את האופן בו חיו בעבר, הרי צריך להכיר בכניעה ובצנעה במסקנה המתבקשת - לא ניתן באמת לחיות בכמה תקופות בבת אחת. אם נקיף עצמינו במוזיאונים ענקיים וננסה לשלבם בתפאורת הקיום העכשווית, נמצא שאנחנו כופים על עצמינו להתהלך בתוך התערוכה, מטשטשים במו קרדומינו את החציצה הנדרשת שבין קיום למיצג. בעיר שחופרה לה יחדיו, לא בטוח שלא הרחקנו לכת. ויכול להיות, רק יכול להיות, שישנם דברים שבכלל עדיף להותיר קבורים מתחת לאדמה, קשה וטעון ככל שיהיה משפט זה. 


כוחו של הסמל מתבטא לא רק בחותמים המאובקים, כי אם גם ואולי במיוחד במוזיאונים ובאטרקציות הפזורים ברחבת הכותל. בין אתר מנהרות הכותל המרהיבות למיצג "שרשרת הדורות" המרשים, קשה שלא לחשוד כי הוגי ומיישמי המוזיאונים האלה מצאו כבר את השיטה. כל עוד אתה מציג את דבריך באופן אור-קולי ודרמטי, כל עוד האתר מאובזר באמצעים הטכנולוגיים המתאימים, בשלל השפות, ובמיטב המדריכים והקטלוגים, אתה בוודאי משקף נאמנה את קורות ההיסטוריה כהווייתם. 


אני חושב על כך שאני מנסה להדביק את הקצב של המדריך הנלהב במנהרות הכותל. האתר עודנו משמש כמתחם חפירות חי. פועלים זרים עמלים ביזע ובקצב בהיכל המרכזי, מפנים דליי חול ומרוקנים אותם בסרט נע. מתחמים שנאטמו אמש בבטון מוקצף, מרוקנים היום כדי לחשוף חללים מרהיבים נוספים. העשירים והבכירים שבתוכנו, עוד יזכו לעשות שם בר מצווה לילד. ואני, שמכיר פחות או יותר את הפרטים ואת הרצף ההיסטורי, מוצא עצמי מבולבל ומתקשה לעקוב. ההדרכה מהירה, רודפת אחרי עצמה, מנסה להספיק את שלעולם לא יוספק, להרטיב לנו את הזיכרון בפרטים נוספים שלא ניתנת להם בכלל ההזדמנות להתמזג לכדי הבנה שוטפת. ואולי זו בכלל לא המטרה. העברת הידע הוא חלק מהתפאורה - הוא זורם ממש כמו החול בדליים העובר מיד ליד, מקבוצה לקבוצה, משפה לשפה. הכל משרת את אותו האפקט שמועבר באתר, האווירה של רגע היסטורי המתהווה מול הפנים. זה לא כל כך קריטי כרגע האם זה בית ראשון או שני, דוד או שלמה, עותמאני או צלבני או ביזנטי. רק שתדעו שזה קורה כאן ועכשיו, שזה נחשף שכבה אחר שכבה, ושזה ממש - אבל ממש - מוכיח ומהדק ומחזק ומאשש את זכותנו ההיסטורית על העיר, הארץ והמורשת הזו.


ואולי, אני שואל את עצמי בכמעט-חיוך, חבל שאי אפשר לחפור גם כלפי מעלה. ואולי, אני משיב לעצמי, דווקא אפשר ועדיף?


במובנים רבים אפשר לראות בתיאור זה מימוש הלכה-למעשה של מושג "הקניבליזם של הסמלי" שתבעו הוגים פוסט-מודרניסטיים בפריז של שנות השבעים. הסמל, הדימוי והרושם משתלטים על השיח ועל ההוויה, עד כי הם בולעים את עולם התוכן והמהות. הזכרון בולע את ההיסטוריה, הנרטיב את הממצא. אנחנו נחושים לשמר ערכים, מבלי לברר את מהותם. נשבעים להנציח מורשת אבות, גם כשהמחשבה שלנו מיותמת. במקרה הטוב הופך התוכן למשני ושולי. במרבית המקרים הוא פשוט נעלם, מוכחד, נבלע. אין בו כבר צורך בעולם שבו "איך שזה נראה ונשמע" זה כל מה שחשוב. בזמן שאני מהרהר בכך אני נתקל לפחות בבן אדם אחד שחושב, כנראה, כמוני. זו אמא צעירה, מלאת אנרגיה. היא הביאה את הבן שלה לחגוג את בר המצווה שלו במנהרות הכותל, במיוחד בחמישי בבוקר, עת מוצא הספר לתפילת המונים. היא לבושה בחצאית קצרה מאוד, קצרה מדי, ומטפחת שקופה מכסה בצנעת השם את כתפיה. ביד אחד היא מחזיקה מגש מכובד של בורקסים, ובשניה היא משליכה את שארית הסיגריה על הרצפה ודורכת עליה. ממש-ממש בכניסה לאתר הקדוש. עכשיו היא מתפנה למצוא את הילד, שייכנסו בזמן. ואם אפשר, שיצלמו את שניהם נכנסים יחד. שתישאר מזכרת מהיום ההיסטורי הזה. 


אין בדברים שלי כדי להקל מקדושת המקום, או מהחוויה האדירה שעטפה אותי כשהתהלכתי באתרים האלה. חשתי בהם חיבור עמוק ושורשי והתמלאתי מחשבות שרק את חלקן המזערי שיתפתי כאן. אבל כל דבר בעיתו, ובקרוב אמצא את המקום לדבר גם על המהות. זה יקרה בעתיד, אני מבטיח. ולפחות בכל הנוגע לעתיד - אתם יכולים לסמוך עליי.

יום שלישי, 16 באוגוסט 2011

שני סיפורים קצרים על ירושלים

(1) דת מתקדמת


"למסגד אין לי שום בעיה להיכנס", הוא אומר בקול רם. "אני אפילו אוהב מסגדים", הוא מוסיף. "אבל כנסיות? זה לא. זה אסור". "מה פירוש אסור?", אני מנסה להבין בשעת בוקר מוקדמת מדי. "אסור לנו להיכנס לכנסיות, זה נגד האמונה. המוסלמים מאמינים באותה דת כמונו, אבל הנצרות זו עבודת אלילים. אנחנו לא יכולים לכבד את בית התפילה שלהם", הוא פוסק בשכנוע.  


אני מסתכל סביבי, ומזהה לא מעט חובשי כיפות. אמנם קורס צבאי, אבל הדת בהחלט נוכחת. מדמיין לעצמי כיצד נטשו כולם, בקבוצה גאה ומלוכדת, את מסלול הטיול והלכו להמתין בצד. פתאום לא הצטערתי כל כך שהחמצתי את הסיור ביום שישי. "אבל כמה שאני לא מבין את הנוצרים", הוא מוסיף פתאום בחיוך, "תאמין לי שהם עדיפים בעיניי על הרפורמים", הוא מנגח. באמירה זו הצליח להדליק גם את אמיר, שעמד לידו. אמיר נראה כמו שבחור ישיבה אמיתי צריך להיראות. למרות שאין דבר כזה בכלל בחור ישיבה אמיתי, ולמרות שאמיר בכלל לא למד בישיבה. אבל אם הייתם מחפשים במילון בחור ישיבה, בטוח הייתם מוצאים את אמיר, אם הוא - העקשן הזה - לא היה מוצא אתכם קודם. "תעשה לי טובה", הוא מתערב, "הרפורמים זה סתם". "היית צריך לשמוע את הרבה הרפורמית שהביאו לנו השבוע", בני - ההוא מהכנסיה - מנסה לחמם. אני מנסה להעביר את הזמן, האוטובוס שייקח אותנו לצפון ממשיך להתעכב, וטיפות הגשם של החמסין כבר החלו לתופף לנו על המצח. "איפה הפלורליזם היהודי המהולל?", אני שואל בקול רם מדי, וגורם לאמיר להציג את עצמו ולשאול מי אני. את מרבית הנסיעה כבר העברנו יחד.


אחרי דין ודברים בהם ניסיתי לשכנע את אמיר שאפשר וצריך לראות ביהדות דת ליבראלית ופתוחה, הוא החליט שהגיע הזמן לדבר פחות וללמד יותר. "על המהרל שמעת?", ואני בפנים חתומות ניסיתי לחשב על כמה דפים בספר שהבאתי אצטרך לוותר בגלל השיחה הזו. שני קצינים חצופים שהתיישבו לידינו כבר עברו מקום ("מצטערים, אנחנו באמת מתעניינים בזה, אבל דווקא בגלל שזה כל כך מעניין ואנחנו עלולים להתפתות להקשיב, אנחנו מעדיפים ללכת לישון במקום אחר". זו באמת אמנות לדבר כמו קצין). מבלי שאספיק לענות הוא דוחף אותי לחלון ומוציא את הספר שלו. "עכשיו לומדים", הוא קובע - ואני מציית. שוקעים במיסטיקה יהודית במיטבה, עם אקסיומות ואמירות נוקבות על הנפש. כן, זה מעניין וזה רציני. ובהחלט זיהיתי כיצד אפשר להעמיק בזה עוד ועוד. אבל זה לא הסביר לי למה אסור לבקר בכנסייה או למה רפורמים הם חוטאים גדולים. זה בעיקר הילל ושיבח את הקדוש ברוך הוא, שכנראה אוהב את כל ברואי כפיו, חוץ מכמה שבאמת באמת מעצבנים את היתר. 


אחרי עשרים דקות של למידה, אמיר נזכר שהוא בעצם לא ממשיך איתנו צפונה. בצומת פורדיס הוא יורד, כפי שתיאם מראש עם חבר שלו, שדווקא כן נמצא איתנו בקורס. את המקום המדויק בו ישב אמיר תופס עכשיו א', הקצין הדרוזי המרשים. ואני לא יכול להתאפק כבר עם השאלה שמציקה לי כמה ימים. "תגיד", אני פונה אליו, "אז מה? גלגול נשמות?", אני שואל בניסיון להישמע מתוחכם. הוא מסתכל עליי ללא בלבול ומתחיל בהסבר. הוא מפרט ומבהיר, ואפילו נותן שתי דוגמאות משני חברים שכבר בגיל שלוש ידעו להיכנס ולסייר בבית של חייל שכבר מת. ועכשיו הילדים של החייל הזה קוראים להם "אבא", למרות שהם יותר מבוגרים מהם. "זה רק לדרוזים העניין הזה?", אני מתעניין תחת תחושת קיפוח. "מה פתאום!", הוא מסביר. "זה גם אצלכם". "אבל אתם משתיקים את הילדים כשהם מתחילים לדבר שטויות, ואנחנו מעודדים אותם להמשיך ולדבר. ואז אנחנו מגלים את האמת", הוא מספר. 


מבלי לקום מהכיסא הספקתי לשמוע בשעה אחת על יהודים ונוצרים ומוסלמים ודרוזים, ואני כבר מרגיש רב תרבותי ורב-עדתי ברמה מספקת. "אתה יודע", אחד אחר אומר לי. "באמת שהפסדת ביום שישי. היה טיול מעולה בעיר העתיקה, במסלול שבין הדתות". אני לא מבין על מה הוא מדבר, אני חושב לעצמי. מי צריך לנסוע לירושלים בשביל זה?


(2) "מלך ישראל"


פעם מזמן שמעתי סיפור מצמרר שכבר שנים לא יוצא לי מהראש. הייתה תקופה לפני עשרים שנה שהיו מקרים רבים של חטיפת ילדים באירופה ובארה"ב. התברר שאחד היעדים המרכזיים שמהם חטפו היו גני שעשועים, שבתוכם בין כל ההמולה היה קל לאתר ילד שאיבד את ההורים שלו ולנצל את ההזדמנות כדי למכור אותו לכל המרבה במחיר. הפנים של הילדים היו מופיעים במשך שנים על קופסאות חלב בארה"ב, תחת הכותרת "האם ראיתם את הילד הזה?". ברוב המקרים, זה הסתיים בטרגדיה לכל החיים והורים שבורי לב. ולפעמים, רק לפעמים, קרו ניסים. אני זוכר שכשסיפרו לי את זה, אמרו לי שהמשטרה האמריקאית כבר פיתחה שיטות מיוחדות להתמודד עם התופעה, ושפעם אחת כשילד נעלם הם הודיעו מיד על סגירת הפארק ונעילת השערים. כל האנשים שבאו לדיסנילד נכלאו בפנים והשוטרים הוציאו אותם אחד אחד. ההורים עמדו בחוץ וניסו לזהות את הילד. "אל תסתכלו על הפנים שלו", השוטרים פקדו עליהם, "רק על הנעליים". ההורים לא הבינו את ההנחייה המוזרה, אבל עשו כדבריהם. ובאמת, אחרי כמה מאות אנשים, הם זיהו לפתע ילד שנעל נעליים בדיוק כמו הילד שלהם. אלא שהילד הזה בכלל לא נראה כמו הילד שלהם - הוא לבש בגדים אחרים ושערו היה מגולח. במבט שני הם זיהו שמישהו התאמץ מאוד לשנות את המראה החיצוני של הבן שלהם כדי להתחמק איתו בקלות החוצה. "הנעליים זו נקודת התורפה שלהם", השוטרים הסבירו מרוצים כלמודי ניסיון, "הם אף פעם לא מצליחים למצוא נעליים במידה המדוייקת של הילד". לילות ארוכים בלי שינה עברו עליי בצעירותי בגלל הסיפור הקטן הזה, שמבטא את הרוע האנושי בערמומיותו.


רק כשהתבגרתי הבנתי, שהסיפור על הנעליים שטותי למדי. שהרי כשם שאפשר למצוא בגדים במידה מתאימה, בוודאי אפשר להשיג גם נעליים. ובכל זאת, יש משהו שאף פעם אי אפשר לשנות או לעצב מחדש - מבט בעיניים. אנחנו נולדים איתו, ונשארים איתו. ולמרות שהוא באמת ראי לנפש שלנו, ועל אף שהצצה לתוכו יכולה לחשוף בפני מיטבי התבוננות הלכי רוח ורגשות, המבט הזה לא באמת משתנה, והוא לנצח סימן ההיכר של מי שאנחנו, של מי שאנחנו באמת.


אני מהרהר בכל זה כשאני מסתכל עליו בפעם הראשונה, דקות אחרי שנכנסו לעיר דוד בירושלים. באמת שמדובר בילד יפה, מלא חיים ורצון טוב. תמימות ואהבה גדולה טמונה שם, בעיניים שלו. אלא שסביב עיניו כבר נמתח זקן עבות שחור וגדול, ובגדיו רחבים ותלויים. על הגב הוא סחב גיטרה גדולה, שליוותה אותו ואת קולו הדק לאורך כל הסיור. הילדון המזוקן הזה היה המדריך שלנו, ומעבר לשליטתו המרשימה בפרטים (כולל ציטוטים מדוייקים בע"פ של ש"י עגנון וקטעי משחק מרשימים במיוחד של שושלת מלכי ישראל), הוא צייד אותנו גם בשירים ופזמונים לאורך המסלול. כשברקע פריטת נבל מוקלטת, הלכנו אחריו מחזיון תלת ממדי אחד למשנהו, ירדנו למעמקי ניקבות ומערות, וטיפסנו לאתרים ארכיאולוגיים מתהווים. בהחלט סיור מעניין ומיוחד.


אלא שמחקר קצר שביצעתי אחרי שחזרנו הבייתה הסביר לי למה מצאתי עצמי מוטרד כל כך במהלך הסיור. לא בכדי נוצר בי הרושם שלא קיבלנו את מלוא הפרטים. האמת היא, שקיבלנו יותר מדי פרטים. מרבית החוקרים, כך נסתבר, בכלל לא מאמינים שדוד מיקם את ארמונו במקום בו נטען בפנינו בסבירות גבוהה כי שכן חצר מלכותו. העדויות האריכואולוגיות היחידות מתוארכות כ-400 שנים אחרי דוד. מעולם לא נמצא שם שום כלי חרס, או שבר חימר עם כיתוב שם המלך עליו, באופן מפתיע ומעורר תמיהות. וכך, התמלאה הדרכתו של העלם החביב סדקים וסימני שאלה למכביר.


ונניח לצורך העניין שאמנם שכן הארמון המהולל במקום בו נטען בפנינו, כיצד יוסבר ותנומק העובדה כי התעלמנו כליל מכל עדות לישובים המוסלמים ששכנו באזור באותה התקופה. יתרה מזאת, בעודנו חולפים על פני סילוואן הפרושה למרגלות המתחם המשופץ בכספי זרים, כלל לא הוזכרו תושבים אלה, שהממשלה שוקלת בימים אלה לנגוס ברחובות נוספים בכפרם המתוחם כדי לסלול כביש גישה נוסף לאתר. שמועות עיקשות אף טוענות כי ממצאים ארכיאולוגיים השופכים אור על המורשת המוסלמית באזור מוסתרים ומושלכים חזרה לחצץ. האמנם ייתכן כי כך הדבר? כי בחסות פריטות הנבל העדינות מתבצע שוד היסטורי שכזה?


ונניח שלא כך הדבר וכי מדובר בהבל הבלים, עד כמה מדויקת ההילה הנאורה בה קשוטה מלכות דוד? משהו בעלילות המלך הזה רודף אותנו, כציבור וכחברה. אנחנו נהנים להתפאר במעשיו ובשושלת שהקים, במחוייבות שנתן לו האל, ומשתדלים לברוח מהסעיפים הבעיתיים, מהחטאים, מהפרקים הביוגרפיים שעוצבו מחדש כדי להתאים למיתוס הגיבור ומאופיו האמיתי כפי שנשקף מפסוקי המקרא ומבטא - אולי - דמות שלמה יותר, שחלק מנדבכיה בעייתיים וכואבים. אני מתמכר לדמות המסתורית הזו, וככל שאני קורא בה יותר אני מוצא בה עוד מעצמינו. העוונות, הלבטים, המשברים. לא מדובר באלוהים חיים, כי אם בבשר חי, מלא תשוקות ויצרים. דוד המלך נמצא רחוק מאיתנו בזמן, ואולי זה גם משום שהוא בורח מכתר הטוהרה שיש המבקשים לקשור לראשו. רגליו לא פסעו בשמיים כי אם על קרקע פוליטית ושסועה, ולכל היותר הצליח הוא לצעוד בה מבלי לפול מוקדם יותר. את משכנו בנה בירושלים, כנראה, משיקולים פוליטיים וטופוגרפיים, ורק מאוחר יותר התגלתה אליו קדושתה האמיתית. ואולם אם היה מסתובב עתה בינינו ספק אם היה מביע שביעות רצון נוכח האדרתו ופולחן האישיות לו הוא זוכה כאן. וודאי היה מתעצבן על מישהו, הג'ינג'י הזה.


אני מביט אל חומותיה המלהיבות של העיר העתיקה בשעת לילה מאוחרת. הן מוארות ומרשימות ופורטות כנבל על מיתרי כל יהודי בארץ ובעולם המחפש שורשי זהותו בנפשו. מה נותר מכל המיתוס המהולל של עיר דוד? מה בכל זאת הצליח לשרוד את מעגלי הזכרון והציניות? שאלה קשה, אך בה בעת מנחמת. שכן דבר מה הצליח לשרוד. חרף מאמצי המבקשים לזרוע חול ולפזר ערפל, משהו בחיבור ההיסטורי העמוק לעיר הזו שריר וקיים. והוא נמצא בתוכנו, ולא בשום שריד ארכיאולוגי החושף ויכוח נוסף ונצבע בצבעי מגליו. ישנם דברים כל כך עמוקים, ששום דבר לא ישנה אותם. כמו יסוד זהות ומורשת בן אלפיים שנה. כמו נעליים של ילד. כמו עיניים בוהקות תחת זקן שחור.

יום שישי, 12 באוגוסט 2011

יעילות מעודנת

לא ממש הצלחתי להסביר את זה בהתחלה, אבל הייתה לכך השפעה ממגנטת על החושים שלי. בכל פעם שעברתי בסופר ונתקלו עיניי ב"יוגורט בטעם מעודן", נשלחה ידי לקטוף באופן אוטומטי. הטעם הקטיפתי המנצח (מה זה טעם קטיפתי), בשילוב המרקם המפנק (מפנק את מי?) הפכו את חווית הבליסה הלילית הזו לקונצרט של ממש. אין מעדן חלב טעים יותר מזה בעל הטעם המעודן. למרות שאף אחד לא באמת יודע להסביר מה זה. ובעצם, זה וניל עם פחות סוכר.

אז מה יש במילה הזו, "מעודן", שגורמת לנו לראות בה סופרלטיב מזמין כל כך? הרי לא מדובר בדיוק בעדינות, אלא במשהו אחר, מסתורי ורגוע יותר. מדוע בן אדם מעודן נשמע לנו כל כך מוצלח? האמנם הוא אטרקטיבי יותר? חכם, מוכשר? מה אם נגלה ביום מן הימים שהאנשים המעודנים האלה אינם כה מאופקים כפי שסברנו בתחילה? אולי הם סתם לבנבנים נטולי ברק? גרוע מכך. אולי הם בטעם ווניל. תודו שזה פותח אתכם לעולם חדש של טעמים שלא העזתם לנסות עד עכשיו. זה אפילו יכול לשרת את טיעוני הסינוגריה של הנשיא לשעבר קצב.

בניסיוני להתחקות אחר מהות "המעודן", התחלתי לתהות מהו ההפך ממעודן. אחרי מחשבות והתחכמויות רבות הגעתי למסקנה, והיא גם שסללה את דרכי לחשיפת סוד הקסם. אני סבור כי ההפך מ"מעודן" הוא "טעם נרכש" - וכפי שיכולתם לנחש, אני גם מוכן ואולי גם רוצה לנמק.

"טעם נרכש" הוא אחד הביטויים הערמומיים ביותר בשפה (או בסלנג) העברי. מדובר לכאורה במשהו רצוי, שאנחנו מעוניינים בו והוא תואם להעדפות שלנו (שהרי הוא "לטעמינו"), ובפועל - המציאות הפוכה לחלוטין. אנחנו אומרים את זה על כל דבר שאנחנו סולדים ממנו במבט ראשון: סיגריות, אלכוהול, בריטים. אנחנו ממש לא רוצים לגעת בזה, ואולי אפילו מעדיפים להתרחק. רק אחרי זמן ממושך, מאמץ שיטתי ונחוש, לחצים סביבתיים המלווים בתהליך חיברות מאסיבי, ואילוצים שמפעילה עלינו קבוצת החברים המעודדת - אנחנו מתחילים להתפתות לנסות ולהתמיד עד לנפילה בתוך המלכודת. משם, כבר אין מוצא. טעם נרכש הוא שטן בתחפושת - מילה מכובסת המרמזת על אחת מהתרמיות החברתיות הנפוצות והמסוכנות ביותר. בלעדיה, הרי, שיעורי התמותה היו נמוכים יותר וזיהום האוויר היה במצב הרבה יותר טוב. שתי מילים שמבטאות כל כך הרבה רשע מנומס, תחכום אכזרי. אין ספק - טעם נרכש הוא ההפך הגמור מ"מעודן".

כי הרי בניגוד גמור ל"טעם הנרכש", שדבר מה נקרה לפנינו ב"מעודנתו", התחושה היא בעיקר שמישהו שם התאמץ עבורינו. מיטב המומחים, הכימאים והפיזקאים, מדעני הגרעין ופחחי הרכב, עמלו חודשים ארוכים על טיבו המדוייק של היוגורט הזה, עד שהפכו אותו לערב לחכנו. משמעותו של "המעודן" אינה אפוא באיכותו העכשווית, כי אם במאמץ הפרלימינארי שהושקע בהפקתו. כשנאמר לנו שמשהו מעודן אנחנו מרגישים טוב יותר עם עצמינו בעיקר משום שאנו חשים מוחמאים - מישהו כאן התאמץ במיוחד בשבילנו, רצה להבטיח שדבר מה מותאם במדוייק למה שאנחנו רוצים. בניגוד לאנרגיית העבדים שאנחנו נדרשים לה בטעמים נרכשים, המעודן מניח אותנו בכבוד והדרת על האפיריון. ישחקו נא המדענים לפנינו עד שירצו אותנו. אנחנו המלכים והאדונים, ולפינו (תאב היוגורט) ישק דבר. כך באמת ראוי, ולא אחרת.

אני מהרהר ברעיון השטותי הזה דווקא בבוקר החם הזה, כשראשי דואב במיוחד. מזה מספר ימים שאני סובל מדלקת באזניים, שגורמת לי לחוסר שקט משווע (בניגוד לציפייה ההפוכה). הכאבים והנפיחות מאטים את פעילותי (שכן באמת כולי קשב ואוזן), ואני שוקע אט אט ברחמים עצמיים. ידעתי שאתקשה להשיג תור בסוף השבוע בהתראה קצרה, ואמנם מאמצי בני משפחתי לסייע לא ממש צלחו, ואולם לא הרפתי ידיי והמשכתי לנסות. בסופו של דבר השגתי את מבוקשי, והנה אני מכלה את זמני מזה דקות ארוכות בהמתנה לרופא, כשאני אפילו לא "הבא בתור". נחמד, מרגש, משכנע - אבל איך לעזאזל זה קשור?

עוד בטרם נכנסתי לרופא (שבקצב הזה אפשר כי יאלץ גם לקבוע את מותי בשיבה טובה), התחלתי להרגיש כבר יותר טוב. ולא בגלל מסדרון ההמתנה המעיק הזה, נטול המיזוג. אלא בעיקר בגלל דלת הכניסה - כבר בפסיעותיי הראשונות זיהיתי מיד את עמדת המודיעין. המזכירה שאלה לשמי ולמועד התור. היא הדפיסה לי פתק קטן ובו מספר הקומה והחדר, ושם הרופא. בהמשך הפנתה אותי למעלית שהביאה אותי לכאן. שלט מתכת לצד המעלית בישר לי שזכיתי באינטרנט חינם מטעם המרפאה. אולי מתוך נדיבות וטוב לב, ואולי מתוך הכרה בזמן ההמתנה הבלתי סביר לרופאים כאן. כך או כך, אני פה. ומרגע שנכנסתי לכאן לא עברה דקה לפני שהתיישבתי. ומסך מחשב התלוי מעל ראשי מעדכן אותי כל העת בהתפתחויות האחרונות בהפגנות האוהלים, ובמצב התור הסטטי לד"ר אליעזר. בחיי, שזה יותר יעיל מאופטלגין.

טענתי המרכזית היא שהיעילות המיטבית, נטולת התחליף והכל-כך נדירה, היא מעודנת למדי. איכותה, טיבה ומאפייניה שוליים לעיתים. כל שחשוב לנו הוא להיות נתונים בתחושה שמישהו חשב עלינו, שהופעל מאמץ מיוחד וממוקד כדי להבטיח שאנחנו נזכה בטיפול המתאים ביותר לצרכים שלנו. לרגע אחד, יעילות יכולה לגרום לנו לחוש כמלכים, כמי שסביבתם נתונה לשירותם ואף מוכנה להתאמץ כדי לגרום להם לחוש טוב יותר בזמן הקצר ביותר. כשמדובר ביעילות ציבורית, הדבר משמח עוד יותר. נדיר לגלות שיש תמורה לאגרה, אבל היא מגיחה לפעמים. ונכון, הזמן הבלתי סביר שאני כבר ממתין (ולצידי זו שלפניי), אמנם מחליש בי מעט את תחושת שביעות הרצון ומוטיבציית השבחים, אבל אני נותר סבלני ואופטימי. שום דבר לא יקלקל לי את התקווה (ואת הטיעון) שהיעילות היא המתכון הבטוח ביותר למעודנות. שהתחושה הזו נחוצה וחשובה לנו - בסופר, בעירייה ובקופת החולים. בין שאנו רעבים או חולים - אנו חושקים בטיפול האישי הזה. זה מייצב ומאזן אותנו בבואנו להפגין יעילות מצידנו בכל מקום בו אנו פועלים ועובדים. גם אנחנו נדרשים לספק "טעם מעודן" למישהו, וזו רק שאלה של עיתוי ונסיבות. זוהי ליבת המנגנון המעודן של ההדדיות החברתית בעידן דמוקרטי.

שכה יהיה לי טוב - כרגע חלפה לידי אחות מבוגרת בחלוק לבן, ובידיה גביע יוגורט פתוח. היא אפילו לא הביטה עליי, אבל דקות ספורות אחרי עזיבתה, התקדם התור. עדיין אין מזגן, אבל משב אוויר צונן החל לזרום בחלל החדר. יש עוד תקווה והזדמנות. אנחנו רק צריכים להמתין לתורנו, ולעולם לא להתפשר. "בחור צעיר כמוך לא צריך שיהיו לו בעיות באזניים", אומר לי בחיוך ובקול מעודן האיש שיושב כרגע מולי. "הוא מצויין הרופא הזה, הוא ממש הציל אותי", הוא מבטיח לי. ואני? מקשיב בחיוך ומהנהן. לא ממש משנה לי, אני מסופק. אחרי הכל, אני הבא בתור.  

יום רביעי, 10 באוגוסט 2011

בשביל מה ראוי למות

בנוסף להיות אדם בלתי נסבל לחלוטין, סוקרטס נודע גם ביהירותו נטולת הגבולות. אחת ההוכחות הניצחות (והאחרונות) לכך התגלתה כשניסו תלמידיו לשכנעו, כשהוא כבר אסור בקיטונו הצפוף, להימלט ולהציל את חייו לאחר שנידון למיתה בידי אסיפת העיר. סוקרטס העקשן סירב בתוקף, ולא וויתר על ההזדמנות לנמק. העיר שינתה את פניה, היא כבר אינה מייצגת את הערכים שהוא מאמין בהם, את העקרונות בהם הוא דוגל. מבחינתו, עדיפים חייו על מותו - הוא נחוש לממש את פסיקת שכניו. אדרבא, הציות לחוק הוא ערך ראוי ועליון מבחינתו שאין להפרו, גם במחיר וויתור מרצון על חייו שלו.


החלטתו של סוקרטס אינה מובנית מאיליה והיא סותרת לדעות אחרות שנשמעו מפי רבים לאורך ההיסטוריה. מעניין לגלות שאחדים מהמתנגדים המובהקים לגישתו הגיעו מתוך העולם היהודי. כך, רמב"ם פסק במספר הזדמנויות כי הוא שולל את "קידוש השם" בעיתות משבר ותחת אילוצי המרת דת. ההישרדות האישית, כך מסתמן מכתביו, חשובה לא רק נוכח יוקרתה, כי אם גם מתוך היותה מתת אלוהים. האל הוא שנתן, ורק האל יוכל להחליט לקחת. לאדם הקטן לא נותר אלא להתרצות במתנה השמיימית בה זכה, ולהיצמד אליה בכל מחיר.


המתח בין הגישות אינו פשוט ולא ניתן לביטול בקלות. חשבו כמה מזועזעים היינו כולנו השבוע נוכח הידיעות על הדרך בה בחר שדרן הרדיו המפורסם עדי טלמור לסיים את חייו. אם נניח בצד, בקושי מסויים, את התחושות הלא נעימות שיצרו באזניי מהדורות החדשות בהגשתו מדי סוף שבוע, אין להתעלם מתחושת התדהמה נוכח מעשיו. אף שפירט בכתובים את גורמי החלטתו, מניעיו האמיתיים נותרו בעיניי עלומים. האם עשה זאת מתוך להט הקרבה הירואי ונועז, או שמא מתוך פחדנות ותחושת נהנתנות שלא אפשרה לו לחיות תחת כאב? האם ביצע מעשה אצילי או פסול? זה לא רק שאלה של אופי, כי אם גם דילמה מוסרית מהמדרגה הראשונה.


אני מתחבט בסוגייה הזו במיוחד היום בשתי התחנות הירושלמיות בהן עברתי. ב"יד ושם" הבטתי בזוג הקשישים המספר על החלטתו להתחתן דווקא במחנה ההשמדה לאחר המלחמה, שהפך ל"מחנה עקורים". לא ממש אהבנו אחד את השני, הם מסבירים. התחתנו מתוך נקמה. להעמיד דורות צאצאים במקום הדורות שנקטפו. להילחם באמצעות יצר ההישרדות, בעיקר באמצעותו. מולם, ניצבים מולי השורות האינסופיות של הקברים בהר הרצל. את יצר ההישרדות החליפה שם מזמן תחושת ההקרבה. הגיבורים האלה הסתערו קדימה תוך זניחת אינסטינקט ההישרדות שלהם מאחור, והביעו בגופם ובנפשם נכונות לסיים את חייהם למען האחרים, למען ערכים ועקרונות שלתוכם גדלו ואותם סייעו להנציח. 


איך אפשר להבין את הבדלי הגישות החריפות האלה בין ניצולי השואה ורמב"ם שהציבו את יצר ההישרדות וההמשכיות בראש סדר העדיפויות, לבין חיילי צה"ל וסוקרטס שטענו כי יש לחיות אך לא בכל תנאי? נדמה לי שתשובה טובה ומספקת עשויה להיות קשורה למושג המדינה והבית. הבית הוא לא רק מקום המספק הגנה, בטחון, הזדהות ותמיכה. הבית הוא גם נכס חשוב ויקר, ערך מוגן שנכון וצריך לשמור עליו, ואולי אף להקריב את הכל עבורו. לסוקרטס הייתה מדינה, פוליס שהוא ראה עצמו חלק אינטגרלי ממנה ואותה כחלק אינטגרלי ממנו. ערכיה וערכיו נקשרו בברית אזרחית עמוקה, כמעט קיומית. חיילי צה"ל נשבעו להגן על המדינה, ההישג המשמעותי והגדול ביותר שלו זכה העם, נס היסטורי שניתן לכולנו במתנה. עבורו, נכונים היו לשמש כמגש כסף נוסף, המשך עקוב מדם וכואב מנשוא של מורשת הקרבות מייסרת. לעומתם, היו ניצולי השואה ורמב"ם עקורים ונודדים. הם לא חשו בשום מקום "בבית", ומצאו עצמם נרדפים ונטולי מקלט. לא הייתי גוזר מכך שאמנם טוב למות בעד ביתנו, אבל אין ספק שהקרבה בקרב "על הבית" היא מובנת יותר, ולפעמים אף עשויה להתקבל על הדעת.


כך או כך, העיסוק המוגבר בסוגיית המוות נתפס בעיני כמעין פטישיזם קיומי - החיים מצטיירים ככלי להצדקת המוות, במקום לשמש כמטרה עצמה. מוטב לשאול בעבור מה שווה לחיות ולממש את התובנות, ולראות במוות רק נקודה שרירותית בזמן. תבוא מתי שתבוא - ובלבד שתפגוש אותנו בחיוך ולצידם של אנשים אהובים. כאלה שעשו איתנו חיים, ובה בעת נרתמו לעשות בשבילנו גם את המוות. כי בסוף, אם קיומו של הבית מעודד אותנו להקריב, ראוי הוא שישמש תפאורה לנשימה האחרונה שלנו. אבל בקצב הזה של מחאת הדיור, ספק אם זה בכלל רלוונטי. אדרבא, מחירי השכירות והמצוקה החברתית גורמים לנכונות של כולנו להקריב לצנוח לקומת המקלט, ולסלידה שלנו מאחדות קולקטיבית לטפס עד הגג. יצר ההישרדות הפרטי שלנו עולה מדרגה, והתסיסה גורמת לכולנו לטפס על הקירות. יוצא מזה, שכולנו חיים בתקופה האחרונה בבית הרוס. זה לא פשוט - אבל יש עוד תקווה לשיקום. בצד האופטימי, נרקמת לה התקווה שבהיעדר בית עוד נאריך כאן ימים. מי היה מאמין שכל הסדקים האלה בקירות עוד יבטיחו לנו חיי נצח. איש איש באוהלו, אנחנו מתגעגעים לתקופה שהיינו שותפים. אמנם רבנו לא מעט על הכלים, ותמיד החשבונות היו גבוהים מדי בסוף החודש, אבל לפחות היה לנו אחד את השני. 


אני לא בטוח שאפשר להגיד שהמוות נעשה מפתה יותר, אבל גם החיים אינם מזהירים. לא תמיד חייבים להקריב עצמינו למען הכלל, אבל נדמה שחשוב לדעת שזו אפשרות. שאנחנו עדיין חיים בעידן של גיבורים וסולידריות. בהיעדרו של עידן כזה, אנחנו חבורת אטומים בודדים המפגינים בשדרות של ציניות בוערת. פתאום הקרב על הבית לא נראה שטחי יותר, אלא באמת מערכה בין חיים ומוות. בפעם הראשונה בחיי אני לא רוצה להיות לא צודק ולא חכם - אלא רק דייר מרוצה. באמת ששווה לחיות בשביל זה. 

ט' באב, ואבותיי

אם יש יום אחד בשנה שראוי באמת להיחשב כיום אבל קולקטיבי, שיחייב ויאגד את כולנו בתודעה משותפת, זה היום הזה, תשעה באב. בניגוד למה שחושבים רבים בטעות, היום הזה אינו דתי, ומקורותיו אינם נוגעים לעבודת הקודש. זהו יום כואב במישור החברתי, הקבוצתי של כולנו. האחריות ליום הזה מוטלת על כתפינו האחת, ועל כן מקוממת כל כך האדישות והבורות האופפים את המועד.


תשעה באב הוא יום שמעל הזמן - הוא מזכיר לנו את האתגר הניצב בפתחנו תמיד לחיות בעת ובעונה אחת בעבר, בהווה ובעתיד. העבר הוא הניצוץ הדוחק בנו להציף חסד נעורים על פני פגעי היום. העתיד, מעודד אותנו לתת אמון ותקווה נוכח ציפיות רחוקות. שניהם יחד - מפצירים בנו לזנוח את הכאן והעכשיו, מזכירים לנו עד כמה נחות מוסרית ועלוב הוא ההווה ביחס לאחיו. עד כמה חסר חשיבות הוא הכאן והעכשיו על ציר הזמן. רק מחשבה כזו יכולה לרפא פצעים, להעמיד אותנו על הרגליים, ולהמיר רגשות שנאה וכעס בפעימות נעימות יותר, נגינות אמיצות.


תמוה בעיני כי אנו בוחרים לציין את היום המיוחד הזה דווקא בצום. שכן המנהג הסגפני והכואב הזה מוליך אותנו ברוב המקרים למחוזות מסוגרים, אבל צרוף בין כתליהם הבודדים של הגוף והנפש. מוטב בעיני לנצל את השעות האלה ליחד: לדבר, לדון, להתווכח, להתפלל. את היום הקשה הזה אני מציע להפוך כמעט לחגיגה, לסימפוזיון, לסערה מרגשת ומפרה של הידברות והבנה. אפשר כי רק כך יופקו הלקחים וייושמו התובנות, שבחסותן צמחה לה שנאת החינם, שבצילן נבעה איבה חשוכה.


מעולם לא היה היום הזה רלוונטי כל כך - תחושת אובדן הבית, המבצר, המולדת - שחרבו ושינו את פניהם. בית שנחרב לא יוכל להיבנות פעם נוספת לעולם באותן האופן - הוא ידרוש שינויים ותמורות. לצד זאת, תמיד ניתן יהיה לאתר שורשים ויסודות שנותרו בקרקע ובזכרון - סימני דרך למעוז שניצב, למעון שנעקר. אלה פותחים פתח לשיקום ולתקומה. מושג הבית הוא החיבור העמוק ביותר שבין הפרטי לקולקטיבי - תחת גג אחד מחפש לו האדם הבודד קירות ללון בהם, ושותפים לחבור אליהם. הבית הקטן ממוקם בבית הגדול, ובתווך נפש האדם המחפש שייכות וייחוד, החזקה בלעדית של נתח מתוך הסך הכללי.

ואולם, לצד שאיפות שיקום הקירות, נדמה לי שאין חטא גדול יותר מהניסיון הנואל להקים מחדש את בית המקדש ולהחיות את נצחיותו. לא רק בגלל ההתנגדות הבולטת של האל, שהפציר פעם אחר פעם כי הוא מסתייג מבית הקבע שביקשו להקים לו הרוזנים והפוליטיקאים. בעיקר משום שהחתירה להקמת המקדש מטשטשת את רוחו של הבית הקדוש הזה כישות נטולת תיחום גיאוגרפי, ואת הקידוש כמצב תודעתי המתלהט בנפש והגבלתו היא ניסיון עקר ומקומם. אל ירושלים שבלב אנו מצווים לשוב, ואם אפשר - אל נא נפסח גם על תל אביב בדרך.


כמה אירוני שיום של ביחד מייצר כל כך הרבה מתחים. מדהים עד כמה זכרון חושף תהומות של בורות. משעשע כיצד מאורע שמבקש לצוף מעל הזמן שוקע תחת מעמסות פוליטיות - ומעורר תקווה עד כמה יום תענית וצום מייצר עבורינו כל כך הרבה מזון למחשבה.


כבימים רבים בעבר, נסעתי הבוקר מתל אביב לירושלים, ואולם הבוקר נדדו מחשבותיי לעיר אחרת, הממוקמת פחות או יותר באמצע הדרך. אל יבנה נפוצו המחשבות, אל יבנה וחכמיה. לא פחדן הוא יוחנן בן זכאי עבורי, לא בוגד. מחולל הלאום, אביה הפרי-היסטורי של הציונות. הוא וחכמיו העדיפו פשרה על חורבן, הם שחילצו את עתיד האומה מבין ציפורני האוייב והבריון, שהבינו כי משכנו של האל מצוי רק במקום בו פועלים אנשים הראויים לחסדו. בתשעה באב השנה אני מהרהר באבותיי, שאומץ לבם הושיע את כולנו. תעוזתם שלחה מסר ברור מעל הזמן, המקום, והשנאה. את זכרם ומורשתם אני מבקש לקדש ולהנציח. אם יידרש לכך, אולי אפילו אצום בשנה הבאה.