יום חמישי, 30 ביוני 2016

שאינך

יש משפט בקהילת העסקים שאומר, שאם אתה יושב סביב שולחן ולא מוצא את האחד שמפסיד מהעסקה, זה כנראה אתה.

אבל משפט אחר יכול להגיד, שאם אינך מזהה מה מחבר את כל האנשים השונים המגוונים, המעניינים סביבך אז אולי הינך.

ואחר יספר שאם כולם רוקדים סביבך במקצבים של פרצי כשרון, וניצוצות בוהקים משלהבים אישוניהם, ואינך רואה את הנקודה המחברת את החוט אליך אז אולי אינך.

ואם אהבה מרחפת באוויר ואתה חלק מהאוויר, ואתם אחד, כשהוא נושם אותך בבוקר, שקופים יחד, מתפזרים לאנחות, אז אולי גם הינך.

אך אם השמש בחוץ וחשוך לך, סביר שאינך.

אם חיפשת ולא מצאת, או מצאת בלי לחפש, או שהתחפשת, או שנחשפת, או שהמצאת, אולי. רק אולי.

שב סביב השולחן. דון בעסקה, במזימה, בחגיגה, במלחמה. אבל אל תשכח לשאול: אם הינך או אינך. אם אתה לא מוצא משהו להיאחז בו סביב, אולי זה פשוט אתה. אולי אתה במעגל הלא נכון. אולי לא חיפשת חזק מספיק. אולי כולם מפסידים הלילה, מאבדים את יומם. ואולי זה רק אתה. הינך, שאינך.

יום שלישי, 28 ביוני 2016

הוא

"אתה לא מאמין כמה באים אליי עם זה", הוא אומר לי מחוייך, ולוקח עוד לגימה מכוס הוויסקי שלו. לגימה, שלטעמי הייתה ארוכה וקולנית מדי, ולטעמו. מאוד לטעמו. כך העיד המבט הנינוח והגוף הרפוי שלו. ונימת הקול הנעימה, שסיפרה לי הכל מההתחלה, בפירוט, בסבלנות.

"הם באים טרודים, מודאגים. לא מבינים מה עובר עליהם, מה השתבש. מתיישבים, שותקים, מפחדים. מחכים שארפא אותם. אני שואל מה בדיוק הם מרגישים, והם לא יודעים להסביר. אחרי כמה שניות, מסבירים שזה בעיקר עייפות. הם קמים בבוקר עייפים, ובלילה לא מצליחים להירדם מרוב עייפות. הם חשבו שזה בגלל הלחץ או העומס, הם הניחו שצריך להוריד הילוך. אבל העייפות הזו לא עזבה אותם וגזלה מהם הרבה אנרגיות, עד שלא הייתה להם ברירה והם הגיעו אליי".

הוא עוצר לרגע ואני מתרשם שהוא נהנה מזה, ממשיכת הזמן, מהשניות האלה שבהן נדמה שהוא עומד לשתף בפתרון חידה גדולה או לחשוף סוד שיטרוף את הקלפים. אבל ההמתנה הזו קצרה, והוא מודה שהוא אכן "אוהב למשוך את הרגעים האלה לפני שהוא מדבר איתם, להתבונן להם בעיניים ולראות כמה הם כמהים להסבר שייכנס אליהם לרגע ויסדר את כל הבלגאן הפנימי, יחזיר את הדאגות למקומן. עדיין מטרידות, אבל לפחות מסודרות על מדפים, כפי שהונחו שם מזמן על ידי ההורים שלהן, ומדי פעם הסירו מהן אבק ובדקו שהן עדיין שם, מתפקדות ומלחיצות". 

"כשאני מרגיש שהם מוכנים לשמוע, ושיש סיכוי שחלקם אפילו יסכימו להאמין ולקבל, אני מספר להם. הם מופתעים, חלקם פורצים בצחוק קצר או בכי. אף אחד לא נשאר אדיש, אף אחד לא מגיב בנינוחות לבשורה הזו. ראיתי אלפי מקרים ועדיין לא התרגלתי לשניות האלה, שבהן אני מספר להם. מספר עליו, על קיומו, על הנוכחות שלו, על מה שהוא עושה להם".

"יש בהם שמטיחים בי האשמות וסבורים שאני מנסה להפוך אותם למשוגעים. לאלה, כמו לאחרים, אני מסביר בעדינות. לא מדובר בפיצול אישיות או טירוף דעת. זו אותה האישיות, וכל שנעשה הוא על דעתם. אבל הוא שם, והם יודעים זאת כבר תקופה ובחרו להתעלם, ועכשיו העייפות מכניעה אותם".

"זה אף פעם לא נעים לשמוע שיש מישהו נוסף שם, שנהנה מהמשאבים הקיומיים שלך, טפיל של ממש, שחי חיים אחרים. אבל רצה הגורל ואני זה שנבחרתי לספר להם. שיש בהם עוד אחד, שהם חיים גם כדי לפרנס אותו. אבל הוא, חי חיים אחרים. מתעניין בדברים אחרים, מחלק אחרת את הזמן שלו, מציב סדרי עדיפויות שונים. החברים שלו אחרים, המשפחה שונה, התחביבים הפוכים. הוא שואב מהם יותר כי יש לו הרבה יותר זמן - והוא משקיע אותו כדי לקחת מהם עוד שברירי נשימות ומנוחות. רק אחרי שאני מספר להם עליו הם נזכרים. ראו אותו בכמה חלומות לאחרונה, ופעם שמעו אותו לוחש משהו בזמן שהיו לבד באוטו. הרגישו כיצד אחז בידיהם כשביטלו את החופשה ההיא, איך העלים להם את הארנק בהזדמנות אחרת, איך גרם להם ללכת לאיבוד יום אחד בתקופה הכי לחוצה של חייהם. או באחת מהן, לכל הפחות. איך שיבש להם את המשפט וקטע את חוט המחשבה, איך הצחיק אותם ברגע הכי פחות מתאים, אך הקניט אותם דווקא ברגעי השיא שלהם, איך שרק להם בהנאה כשרק ניסו לעצום עיניים ולישון, לעצום ולא לראות".

"אחרי כמה שנים הם חוזרים אלי. לא אומרים תודה או מתנצלים. רק מגיעים כדי להגיד לי שצדקתי. שזה היה הוא. ושהוא עדיין שם. וככל שהם מתבגרים, הם מקשיבים לו יותר, ומתחרטים שלא הבחינו בו קודם. מפנימים אותו, מחצינים אותו. מתחברים אליו. משלימים איתו".

"אחד מהם סיפר לי פעם שיום אחד כשקם בבוקר הכתה בו ההבנה העצובה שלא מדובר בזר. שהוא המקור, שאנחנו הזר. ואולי זה לא היה בבוקר אחד. ואולי אף אחד לא סיפר לי. אולי אני סיפרתי. אבל למי? הוא בטח יצחק כשישמע שסיפרתי את זה. אולי הוא צוחק עכשיו. אולי הוא זה שאני מדבר אליו עכשיו, מדבר אליו תמיד. אולי זה הוא, אולי זה הוא, לא אני"

יום שישי, 24 ביוני 2016

נוצרו מקנאה

כשנבנתה הרכבת הראשונה ונסללו מסילותיה, מתוך מה נהגתה? מה היה החלום, הבזק היצירתיות ופרץ החזון שהפיחו קיטור בקטרה? וודאי היה זה דימיון שובב, שהעז להזות מהירות מתפרצת ונחרצת שאינה עוצרת. כוח מתקדם, בקצב קבוע, בהחלטיות פלדה ובקווים מסותתים, שחוצה הרים ועמקים. הגה כיצד תנוע השרשרת המכאנית הזו ללא ספקות, גלגליה יוסיפו לנוע ללא לבטים, לא תעצור לשאלות או הנחיות. תחת אור יום ובאפלת מנהרות לא תהרהר בכדאיות הדרך ובנחיצות המסע. אינרציית התנועה לא תהווה נטל, גם לא ברכה. רק כורח, הכרח, התמשכות המצב הקיים בבטחה ואיתנות. לעולם אינה חשה הרכבת מאלצת. גם באיחוריה אין מביטה היא לעבר עמיתותיה המקדימות זמנן. מפעיליה מכתיבים לוחות זמנים על קירות הרציף והיא שורקת ומצפצפת עליהם. אף תחנה אינה נחשבת גורלית, אף יעד אינו גורלי. את האנרגיה שלה היא צורכת תוך כדי תנועה. בקו ישר, בפשטות ממונעת.

וכי אין שונה הדבר מן המניעים שהניעו את יצרן המטוס הראשון שהעז לדמיין דבר מה המסוגל להביט תמידית על המתרחש מלמעלה, להבחין בתמונה המלאה, לשאת כנפיו אל מרום מחוזות הפורפורציה הנחבאים מעל ענני הגשם הגשמיים.

ובוודאי דומים השניים לחלומותיו של יצרן האופניים, שצייר בהחבא כלי בדיוני השמורים לו שבילים משלו. ואין אחר מורשה לצעוד בשביליו, והם בשבילו, ודרכו משורטטת ובהירה ונעימה. מתגלגל היום תחת תנועתו הנעימה, הבטוחה, המובטחת, הקלה. תנועה שהיא כולה הקלה.

עתה אין עוד ספק במניעי המנועים. נהגו ונסללו כולם בקנאה. בפשטות הנסתרת מדרכיו הטרודות של האדם, ממחשבותיו הסתורות. קנאה בוודאות הנחושה הזו, שלעולם תיחסם בפני דרכי האדם, שהשאלות בו כמקלות בגלגליו, ואינן מקלות, ואינן מניחות. והוא הרי רק ביקש לנוע, להגיע למקום.

יום שלישי, 21 ביוני 2016

שלח מכתבך

כל אחד צריך לשלוח לעצמו מכתב, ולרשום בו בקשות ותלונות, ולתעד בו רגעים שחלפו מבלי משים ומילים שתוכננו להיאמר, ולנצח יוותרו כוונות.

בנוסח פשוט וישיר, וללא הקדמות ארוכות מדי. בסגנון אישי הראוי למכתב ששולח אדם לעצמו, ובעצמו מקבל ומשלים עם שנשלח.

במילים בהירות, מעוררות רצון. בחריזה קלה בין רצוי למצוי, שאיננה חורזת ואינה קלה. בכל נושא ובלבד שיישא עניין ומהות ופתח.

ובתעתוע גורל יגיע המכתב למקומו בין אם תדוייק כתובת הנמען ובין אם יוחזר לשולח. כראוי במקרים בהם המען אינו ברור, הכתובת הנכונה חסרה, המיקוד עמום ומספר הבית משתנה, מתחלף, מתעדכן.

גם חתימה אינה נדרשת, שכן נוטה היא לחתום את מה שנמשך, ולסיים במילות ברכה את שמוסיף להתגלגל ולנשום באוויר הנושב שמחוץ למעטפה. מותר להותיר את המברק פתוח. עם שאלות, בלי העתקים, בלי נקודות

כל אחד צריך לשלוח לעצמו מכתב. להעניק דבר מה לצפות לו.

יום שלישי, 14 ביוני 2016

לא שאלה למה

בשמלה ושתי צמות, ילדה קטנה ותמה עמדה, קיפצה, ולא שאלה למה.

וכשקראו לה: עשי כיף, השיבה: אולי אסור. כאילו הייתה ההנאה מותנית ברישיון ובליווי מבוגר. כאילו כרוכה הייתה ההנאה בסמכות מוקפדת, הוכפפה השובבות לאחריות. וכך בעוד נותרה ההרפתקאה מותרת וממתינה, קוראת בשמה ברוך מפתה, הפכה הילדה אסורה, במגדל גבוה ומוגן. רק צמתה משתלשלת, פורצת ביצורים, משלחת זיק נעורים בעד אשנבי חומה כפויה.

יום אחד ארז הדימיון חפציו ונמלט מן המבצר. נכנע תחת הצפיפות החונקת במשולש הגבולות של החוק, המגבלה והפחד. מאס בזהירות המופרזת. נטש אולם השלשלאות ויצא למצוא ילדים אחרים. הרי אין הדימיון חפץ בחיים גשמיים. אל ארץ אגדות הוא כמה, אל עיניים נוצצות של סקרנים נועזים. אל מגע שמעבר למסך.

והיא שמחה וצוחקת, אך אינה שואלת למה. רק מתי. ותובעת שיהיה זה עכשיו. בלי שאלות.

יום חמישי, 9 ביוני 2016

רק בספרי פיזיקה

"אתם מבינים", הוא מסביר בטון רציני שלא נחלש נוכח החיוך הרחב שלו, " אין דבר כזה תנועה קבועה. זו אשליה, פיקציה. דבר שמתקיים הלכה למעשה רק בספרי הפיזיקה, או אולי לכל היותר במוחו הקודח של ניוטון".

אנחנו מהנהנים והוא מזהה אישור להמשיך. "אתם בטח נזכרים שלימדו אתכם פעם, שגוף שנע בתוך וואקום ממשיך לנוע תמידית. אבל זה סתם משהו שמוכרים לילדים. אין דבר כזה וואקום, והכל תמיד בתנועה, ותמידית בחיכוך"

תמיד? אנחנו מנסים לתרום.

"תמיד, כי תמיד יהיו גופים שיפעילו כובד משיכה ויחייבו התאמות מסלול. לכן המציאו למשל את המנועים הרקטיים"

ואני נזכר איך למדתי על תאוריית הוואקום ואיך הבנתי שהיא שקרית. ומתי בפעם הראשונה הרגשתי בחיכוך והפנמתי שקיים תמיד. או ראיתי כיצד כוח כבידה ומשיכה מוציא עצמים ממסלולם, ולפעמים אפשר לתקן. ואיך התנועה המתמשכת היא יעד חשוב אך גם שאפתני, וכמה מסובך לוודא שעצמים לא יתעופפו ויתפזרו מעבר לנתיבים הרצויים. וכמה רחוק התכנון מהמציאות, וכמה מלא ועשיר הוואקום, בתאוריות מעשיות ומעשים תיאורטיים.

וחושב לעצמי, מעניין איך היה מגיב הדובר מולי, אם היה יודע שלמדתי את כל אלה למרות שלא למדתי פיזיקה מימיי. שיש בעקרונות האלה אמת, שמקורה בחיים.

יום שני, 6 ביוני 2016

שערים

עמוק, עמוק מאוד, בחללים החשוכים והנסתרים ביותר שאיש אינו יודע על קיומם,
אתה יודע, יודע מאוד, כפי שאינך יודע עוד דבר נוסף בחייך,
אתה מבין, מבין לחלוטין, ואין דבר שמבין אתה יותר,
שאלה הם אינם חייך. שבמקביל, חי אתה חיים אחרים, מתאימים יותר.

ונדרש כאן הסבר, פירוש מניח את הדעת. אך עת לכל דבר, וזוהי אינה העת להסברים.
ואולי להפך, זוהי העת לדברים הלא מוסברים, ללא פרשנויות. זמן לקבל את שאינו מתקבל. 

ואל האמת הזו אתה נחשף כשמבטך צולח בחטף את השערים, המתבקעים לרסיסי זמן חולף ומאפשרים לך להציץ בהחבא במה שאין לראותו גם באור היום.

עם האמת הזו אתה נפגש בהסתר, כזוג אהבים נבזי המסתיר תשוקתו, בחדרים קטנים ששכרת בלב בתעריף שעתי, ללא בושה ופשר.

דרך אקורד בשיר, או משפט בספר, או מבט חולף, או חלום, או מחשבה אורחת, או גוון בשמיים, או תמונה, או ציור, או ניחוח. דרכם אתה זוכה במעבר קצוב בשער, ומבין.

עמוק, עמוק מאוד, בחללים מחוללים, אתה מבין שאלה הם אינם חייך. שבמקביל, יש אחרים
ראויים יותר, מתאימים יותר, מייצגים יותר, נעימים, טובים, ממלאים, מספקים.
ואתה מביט בהם דרך השער הנעול בשקיקה קנאית, בתוגה.
מביט ושותק. כמו נר דועך,
שההצצה החטופה לא תחזיר בו את האור שאבד,
שזעקתו אינה נשמעת
אולי גם אינה קיימת
רק חולפת, אוזלת
דרך שערים ארעיים
ורגעי חסד נשגבים של השלמה.