יום שבת, 29 באפריל 2017

רוח

קהל רב התאסף בציפייה לשמוע את הדברים. התכנסו זמן מראש, לשמור לעצמם מושב קדמי, נקודת תצפית נוחה להאזין לדברים. אחרי הכל, לא בכל יום מזדמן לקהל להיחשף לדבריו החשובים של הסופר המפורסם. והערב במיוחד, כך הבטיחה ההזמנה, יעסוק הסופר באופן חריג בשיטות ובתהליכים שהוא עובר במהלך תהליך הכתיבה. לראשונה ישמעו האנשים על אודות רזי אחורי הקלעים, המתכון המדוייק שבסיום רקיחתו נבראות יצירות המופת המהוללות. מי יודע, אולי מפגישה זו ייצא מי מהאורחים עם המתכון או קמצוץ ההשראה הנחוצים לספר ביכוריו? אולי ראשיתן של הצלחות מפתיעות ושינויי גורל טמונה במילות הערב.

את השיחה החליטו המארגנים לקיים על גג אחד הבניינים. החלטה שהצטיירה באותם הרגעים טבעית ואף מתבקשת. עת הגיע הסופר בבגדיו המהודרים ומשקפיו השובבות, עמד נוף המגדלים מאחוריו כתפאורה מתבקשת. הרי ברור שהערב תעסוק השיחה בעניינים המצויים מעל שגרת הקרקע. השפה אותה נשמע איננה שפת רחוב, אלא ניב של גגות. אנו נטפס בסולם המטאפורות אל שיאי גורדי שחקים, ומן הפסגה נבחן כבני תרבות את המתרחש מטה, נתעד במכחול מושחז את התרחשויות ההמון ונבנה מהן מגדלים של סיפורים חדשים.

רק דבר אחד לא לקחו בחשבון - צינת ראשית הקיץ. רק נתיישב לו הסופר המפורסם על כס הכבוד שהוכן לו במרכז הרחבה, כבר החל משב ראשון ללטף פניהם של הנוכחים הנרגשים. ומזה הרגע החל הדואט המתוח שבין שנינות הסופר לצינת הלילה.

וככל שרצו האנשים לעטוף עצמם בסיפורים מרתקים נוספים שסיפק הסופר, כך גברה תשוקתם לעטוף עצמם בשכבה נוספת שתגן על העור החשוף. וככל שהתמלאו חרטה על כל הספרים והשירים שטרם הכירו, כך נתמלאו חרטה על המעיל והסוודר שבחרו להשאיר מאחור. ובעוד הוא מדבר על התרגשות מהמילה הכתובה, רעידתם נבעה בעיקר מהסופה הקרבה, הוא על חדוות היצירה והם על מצוקת הבשר, הוא על פלאי הרים נשגבים, והם בקללת גגות חשופים. במקום לעטות מעיל, עטו על עצמם תפקיד מאזינים נאמנים המתעלמים מגחמת הרוחות. וברגע בו דיבר על חובת האומן לחשוף עצמו בפני זולתו, נרעדו שוב מהחלטתם לחשוף עצמם בפני זולתם ובפני הקור הגובר, שכבר הפסיק מזמן לספור את הסופר.

ובכל זאת, חרף האתגר הגובר והסבל המתמשך, איש מהאורחים לא קם ממקומו. איש לא ביקש לעזוב, לנטוש בבושת פנים ולהודות בחולשתו. הרי לא ראוי לו לאדם להתקפל למול הרוח, ואיש לא יעז להעדיף את טובת הבשר על תענוגות הנפש, ובוודאי כך למול עיניים בוחנות ולמדות. התרבות, היא הרי תעצומת הנפש לה אנו זקוקים, בערתה תחמם אותנו, תניע בנו מחשבה נגד הקפאון שבחוץ. לא, איש לא התיר לעצמו להכנע באותו הערב, אף אחד לא העז להודות בסדיקת נחישותו מול נזקי הסערה. בני תרבות אינם נסוגים למול פגעי אקלים. הם יכולים להם, הם יביסו אותם בלהט התרבות והתבונה. גם אם קטעים מנושאי ההרצאה כבר התפוגגו במשב הגובר. גם אם חלק מהנקודות החשובות שביקש להדגיש הסופר חלפו עם הרוח, נכתשו תחת שיניים נוקשות.

ובעוד נאבקת הרוח מכאן עם הרוח משם, סיים הסופר את דבריו ופנה לשאלות הקהל. רק מעטות היו שם. רבים מיהרו לנצל את ההזדמנות ולהמלט פנימה, אל מקום חמים יותר. אל מקום בו יוכלו הדברים להדהד בנעימות, לשקוע בחמימות. כי רוח, ככה אמרו בוודאי לעצמם בצאתם, אי אפשר בכוח. רוח צריכה להיות נעימה ומהנה, לא מענה. בפעם הבאה, יביאו משהו חם. ואולי, פשוט יישארו בבית ויקראו בלי הסברים. במקום הנוח והמוכר והחמים שהם קוראים לו בית. במקום בו הרוח היא טבעית באמת, ולא מייצרת מלחמות, ואתגרים ועינויים. סתם כך, כפי שהם באמת. במקום בו נעים לה הרוח לשכון לבטח. לא על איזה גג קפוא, לא באיזה אירוע ממושך. לא, לכל הרוחות, בפעם הבאה יישארו בבית, ימצאו שם מזור לתאוותם הנאורה.

יום שבת, 22 באפריל 2017

התנשפות

המאמץ נעשה קשה יותר ככל שנמשך הטיפוס. הצעדים הפכו כבדים יותר, הקצב הואט. היו שביקשו לוותר, לחזור אל צעדיהם. מעטים המשיכו, חדורי אמונה ויצר הרפתקנות, נאחזים בסלעים שבצד הדרך, מפלסים דרכם בעשביה העקשנית. הם מיעטו להביט לאחור כדי לא לחשוב על הדרך שעברו עד כה. הם התקשו לזהות את נקודת הסיום בשל הערפל הסמיך. לעיתים עברו בשדות קוצים עיקשים, לא פעם דילגו במאמץ רב מעל בורות. את הדממה הפרה רק ההתנשפות הבלתי פוסקת, התנשפות של מאמץ, של קושי, כאב.

הם הפסיקו לשאול מתי מגיעים. ידעו שהשאלה, גם התשובה, לא תתקבל. רק המשיכו כל אחד בקצבו, קצב הלב והרגליים. ברגע מסויים, כשחלפו ליד עוד תהום עמוקה בקצה צוק מאיים, עצר אחד מהם והביט במדריך. "תגיד, למה בעצם אנחנו כל כך מתנשפים כאן?". המדריך נעצר והסתובב. "אתה לא יודע את התשובה?", שאל. "טוב, אני מניח שזה בגלל דלילות האוויר, לא? יש כאן פחות חמצן או משהו, קרוב לפסגה". "להפך", המדריך עונה לו, "יש כאן אוויר פסגות מצויין. מהסוג שרק מעטים מסוגלים להנות ממנו, שהרבה מעוניינים בו ומעטים מעזים". "אז למה? למה כל כך קשה לנו לנשום. מה חסר פה?".

"האמת", הוא מסביר לו, "שיש רמת גובה מסויימת, לקראת סוף ההר, שבו אנחנו עוברים לשכבה חדשה של אוויר, שכבה שנמצאת רק למעלה. וכאן, קרוב לפסגה, ברור שתרגיש במחסור". "מחסור? בחמצן?". "לא, בציניות. ברגע שעוברים גובה מסויים, הציניות לא יכולה לשרוד. היא פשוט מתמוגגת, היא כבדה מדי ושוקעת. האוויר כאן נקי מאוד, הוא פולט את חלקיקי הציניות מתוכו ומשליך אותם למטה. הוא שומר על עצמו צונן, מעודן, אמיתי. האוויר הדחוס למטה מזוהם בפעילות היומיומית שלנו. אי אפשר כבר להגן עליו, והוא ספוג בזיעה של חרדות, בהבלי פה מיותרים, בכזבים. כל אלה מייצרים שכבות לחות ומעיקות של ציניות. אבל כשמגיעים למעלה, הן פשוט לא שורדות כאן. הן שוקעות, ומשקיעות איתן את כל מי שלא מסוגל להמשיך בטיפוס. לכן לא כולם שורדים כאן, לא כולם מסוגלים לוותר על זה. אתם מתנשפים כי קשה לכם להתנתק, אתם עוברים את השלב הזה, את הנקודה הקריטית הזו, שבה אתם נדרשים להסתגל לגבהים האלה".

"וככה זה יימשך עד הסוף? נמשיך להתנשף עד הפסגה?"

"לא, ממש לא. מי מכם שימשיך להתנשף לא יגיע לעולם לפסגה. במקרה הטוב יבחין בה מרחוק כשהערפל יתפזר. אבל חלקכם, רק מי שבאמת יתמיד וירצה בכך, יוכל לחזור לנשימה רגילה לקראת הפסגה. איפשהוא בנקודה מסויימת השאיפות ממלאות אותך בכזו רוח, שהציניות מתאדה מהעור שלך, ונעלמת כלא הייתה. בנקודה הזו ההתנשפות הזו פוסקת, המאמץ ממשיך אבל נעשה כדאי יותר, מובן יותר, ומשם הטיפוס הופך הרבה יותר קל. אתה תראה, הסביבה שם הופכת להיות מאוד טבעית".

"יהיה שם איפה לעצור? יש שם מגורים?"

"לא. אין מגורים בפסגה, אין בתים. אף אחד לא מקים שם משכן של קבע, כי אנשים מאוד אוהבים לרדת ולחזור מדי פעם. זה עוזר להם להעריך את האוויר הטוב למעלה. אבל לפחות הם מפסיקים להתנשף. הנשימה, העמוקה לריאות, המרגיעה והממלאת הזו, נעשית להם טבעית".

והוא צדק. מה שהיה צריך לשקוע שקע, ומה שנסק לא אכזב. וזו האמת. יותר מהטיול שלא התרחש. יותר מהמדריך שלא היה. מההתנשפות שלא פסקה.

יום ראשון, 16 באפריל 2017

מלמולים

תסתכל על הילד החמוד הזה, כמה שהוא מוכשר. למרות הגיל הצעיר, הוא כבר ממלמל. יודע לחבר אות אחת עם אות אחרת, ומפיק מילים, מילים אמיתיות, מלאות משמעות, מתאימות למצב. הוא כבר יודע לבקש, ויודע לענות, והוא מחייך כשמבקשים והוא מושיט יד, וזה כבר יותר מאיתנו. ובכלל, הוא יודע כבר לתקשר עם הסביבה שלו, מעין איש קטן. וכן, אנחנו יודעים שהוא רק חוזר וממלמל את המילים שאמרו לו הוריו, ואולי הוא בכלל לא יודע מה כל זה אומר, ואולי זה בעצם מרגיש לו חלק ממשחק גדול. אבל כשהוא מסתכל עלינו ומדבר, זה מרגיש לנו כמעט, והוא מרגיש שייך.

תסתכל על הבחור הרציני הזה, כמה שהוא מוכשר. למרות הגיל הצעיר, הוא כבר ממלמל. יודע לחבר משפט עם משפט אחר, ומפיק תשובות, מסקנות אמיתיות, מלאות משמעות, מתאימות להקשר. הוא כבר יודע לדרוש, ויודע להחליט, והוא מחייך ומושיט יד, כמו שמקובל. ובכלל, הוא יודע כבר להתמודד עם הסביבה שלו, מעין מבוגר קטן. וכן, אנחנו יודעים שהוא רק חוזר וממלמל את המילים שאמרו לו מוריו וחבריו, ואולי הוא בכלל לא יודע מה כל זה אומר, ואולי זה בעצם מרגיש לו חלק ממשחק גדול. אבל כשהוא מסתכל עלינו ומדבר, זה מרגיש לנו כמעט, והוא מרגיש שייך.

תסתכל על האיש המרשים הזה, כמה שהוא חכם. למרות שהוא רק בראשית הדרך, הוא כבר ממלמל. יודע לחבר רעיון עם רעיון אחר, ומפיק תפישות, חידושים מרעישים, מלאי ברק, מתאימים לתקופה. הוא כבר יודע להעריך, ויודע להרצות, והוא מחייך ומושיט יד, כמו שמצופה. ובכלל, הוא יודע כבר להתמודד עם המתחרים שלו, מעין מומחה קטן. וכן, אנחנו יודעים שהוא רק חוזר וממלמל את המילים שאמרו לו מנהליו ועמיתיו, ואולי הוא בכלל לא יודע מה כל זה אומר, ואולי זה בעצם מרגיש לו חלק ממשחק גדול. אבל כשהוא מסתכל עלינו ומדבר, זה מרגיש לנו כמעט, והוא מרגיש שייך.

תסתכל על הקשיש המנוסה הזה, כמה שהוא עייף. למרות שהוא בסוף דרכו, הוא עדיין ממלמל. יודע לחבר זכרון עם זכרון אחר, ומפיק בדיחות, עצות עמוקות, התבוננות אחרת, עטופת מסעות, מתאימים לכל עת. הוא כבר שכח את מה שאנחנו עדיין לא למדנו, ועדיין מחייך ומושיט יד, כמו שעשו פעם. ובכלל, הוא יודע כבר להתמודד עם השגעונות החדשים, מעין ילד קטן. וכן, אנחנו יודעים שהוא רק חוזר וממלמל את המילים שאמרו לו בניו ונכדיו, ואולי הוא בכלל לא יודע מה כל זה אומר, ואולי זה בעצם מרגיש לו חלק ממשחק גדול. אבל כשהוא מסתכל עלינו ומדבר, אם מקשיבים בשקט ובסבלנות, מדי פעם זולגות לו מילים של אובדן ודמעות של חרטה. על כל המלמולים האלה לאורך השנים, שתפסו את מקומם של חלומותיו. וכשהוא מודה בכך מולינו, זה מרגיש לנו.

יום שישי, 14 באפריל 2017

אבוד מצוי

בן אדם הולך, הולך ומאבד את זה, הולך וזה נשמט ממנו בניגוד לרצונו, נופל ומתגלגל אל הרחוב, ונשפך ממנו, וכבר לא חלק ממנו, ולא מגן עליו מפני הקור, ולא שומר על צעדיו ומאזן הליכותיו ומשרטט לו קווים של דרך ושוליים של כיוון.

בן אדם הולך ומאבד את זה, וזה בעצם כבר לא איתו ועכשיו הוא בלי, ולבד, ובלי הדחיפה הזו, ונטול המשיכה היא, ומוסיף לרעוד על החבל, על הקו, בין שמיים לשמיים, מתנדנד, נאחז בשארים מתפוררים, נבהל מהיעדר הבהלה.

בן אדם מאבד את זה, אוחז עצמו אחוז טירוף אחוז שיתוק אחוז במעקה מדרגות לולייני המוליך אותו מטה, אל המחוזות שלא ביקש למצוא, שהעדיף להותיר בעלטת רזיו, בכיסויי מסכות נשפים, אחרי וילונות כבדים אטומים וכבדים שהזכירו לו את אישוניו האדישים.

ואולי, רק אולי, לא איבד דבר, כי הדבר מעולם לא היה שלו, כי הדבר היה שלהם, והם נתנו לו, והם דחפו לו, והם שכנעו שזה שלו, שזה נחוץ, שזה רצוי, שזה כדאי, שזה עדיף, שזה יציב, שזה משתלם, שזה הגיוני, שזה טבעי, שזה נכון, פתרון יחיד למשוואה, המענה המחושב לנעלם, האור שמדליקים כשנצמדים לקיר ומגששים חסרי אונים אחר המתג שמישהו קיבע כדי שנוכל למשש ולהרגע.

אולי הוא לא איבד דבר. אולי רק עכשיו הוא מצא את זה. והם, שהחלו לפחד, המציאו לו שאיבד, שהוא איבד את זה. אז הבן אדם הולך ומאמין, ומקשיב להם, ונאחז בקולם, עד מפציע קולו, מן הבאר אליה השליכוהו אחיו, והוא זועק שלא אבד, שהוא נמצא, שהוא נמצא.

יום חמישי, 6 באפריל 2017

דוח

דווקא מולה נעצרתי. ואולי לא במקרה. הייתה שלישית במספר. בתום הליכה של דקות ספורות הייתה השלישית בדרך שהשליכה את הסיגריה בקשת מתריסה אל הרצפה.

אל הראשון נכנסתי לקנות. הוא הופתע שהערתי. לרגע חלפה המחשבה לצאת, להעניש. במהרה נסתלקה, בהבינה את חוסר התוחלת, בהשלמה כנועה עם הכלום.

אל השני לא פניתי. משהו במבט, בבגדים, נראה מאיים. לא הייתי בטוח לאן זה יוביל, לאן ידרדר. לאן נתגלגל. באורח אוטומטי ומוכר מדי וטבעי להחריד ונכון להכעיס המשכתי ללכת.

אבל מולה נעמדתי. הבדל ששבר את הסבלנות. תבעתי ממנה בתוקף: "מי ירים?". שתקה. שאלתי שוב: "מי ירים?". אחרי שניות משכה כתפיים והמשיכה.

הסתובבה, הביטה, ואמרה: "תן לי דוח".

לרגע נתלכדו כל ארועי היום סביב הרגעים הקטנים. חולשתו של היחיד וכוחו של ההרגל, חסרונו של השוטר ונוכחות החוצפה, חדלות הענישה, האומץ הכן לתבוע תשובות, אך רק מחלשים. והזריקה הזו, האדישה, בקשת, שכל כולה אנוכיות מובהקת, שאיש לא מצליח לשכנע באמת שאין לה הצדקה.

ואחד, שעוד הולך אחריהם מתאמץ, ומנסה להעיר, ובאמת שכבר אינו משוכנע שהצדק בכלל עמו. אולי גם הוא הושלך מזמן בקשת, אולי את תמימותו נחוץ להעיר.